Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Weerstandsvermogen
Het weerstandsvermogen geeft de mate aan waarin we in staat zijn om financiële tegenvallers op te vangen zonder dat dit leidt tot een directe aanpassing van het beleid. Voor het beoordelen van de 'weerstand' is inzicht nodig in de omvang en de achtergronden van de risico’s (benodigd) en het aanwezige vrije vermogen (beschikbaar). Het gaat hierbij alleen om risico's waarvoor geen of wellicht onvoldoende verzekeringen zijn afgesloten, voorzieningen zijn gevormd of budgetten binnen de begroting beschikbaar zijn.

Beschikbaar weerstandsvermogen
Het geheel van beschikbare middelen waaruit we tegenvallers kunnen bekostigen zonder dat we de begroting en het beleid (direct) moeten aanpassen. Het beschikbare weerstandsvermogen verdelen we in structureel en incidenteel weerstandsvermogen:

Incidenteel:

Structureel:

  1. algemene reserve(s);
  1. onbenutte belastingcapaciteit;
  1. vrij besteedbare bestemmingsreserve(s);
  2. vrije begrotingsruimte;

3.    vrije begrotingsruimte.

  1. post onvoorzien.

Het beschikbare weerstandsvermogen bestaat uit:

  1. algemene reserve (inclusief reserve weerstandsvermogen)

De algemene reserve bestaat uit twee delen. Het vrij aanwendbare deel, en het beklemde deel als onderdeel van het weerstandsvermogen. Beide delen vormen samen één reserve en het totaal beschikbare bedrag om incidenteel risico’s op te vangen. Met ingang 2023 vervallen de twee delen en hanteren we één algemene reserve.

2.    vrij besteedbare bestemmingsreserves

De aanwezige bestemmingsreserves beoordelen we op de noodzaak van handhaving. Hiervan is sprake als er claims op liggen of wanneer we er vastgesteld beleid mee realiseren. Als u de bestemming nog kunt wijzigen en een 'vrije' keuze heeft om de reserve anders in te zetten dan houden we hier rekening mee. U besloot bij de kadernota 2022 de laatste vrije bestemmingsreserves op te heffen. Dit waren de reserves risico grondexploitaties en beheer kapitaalgoederen. De huidige bestemmingsreserves zijn niet vrij en daar houden we dus geen rekening mee.

3.    vrije begrotingsruimte

Er is geen begrotingsruimte in 2023. In 2023 is het saldo van de begroting € 1.150.000 negatief. We houden rekening met het saldo inclusief incidentele posten. Het onderscheid tussen incidenteel en structureel is hier niet relevant. Mocht de begroting de realiteit worden dan houden we geen geld over en moeten we dit bedrag onttrekken uit de algemene reserve.

4.    post onvoorzien

U besloot bij het project Zero Based Budgeting de post onvoorzien in de begroting te schrappen.

5.    onbenutte belastingcapaciteit

De onbenutte belastingcapaciteit bestaat uit de mogelijkheden die wij hebben om binnen de wettelijke grenzen onze belastingopbrengsten te verhogen. De totale onbenutte belastingcapaciteit bedraagt € 721.000.

Het totale beschikbare weerstandsvermogen ziet er als volgt uit:

Overzicht beschikbaar weerstandsvermogen

Begroot
2023

Incidenteel weerstandsvermogen

Algemene reserve

10.805

Vrij besteedbare reserve

0

Vrije begrotingsruimte

-1.150

Post onvoorzien

0

Saldo incidenteel

9.655

Structureel weerstandsvermogen

Onbenutte belastingcapaciteit

721

Saldo structureel

- 721

Benodigd weerstandsvermogen
Op basis van onze risico-inventarisatie maken we onderscheid tussen financiële en niet financiële (strategische) risico’s. Op basis van de financiële risico’s bepalen wij ons benodigd weerstandsvermogen.

Deze pagina is gebouwd op 10/11/2022 16:39:42 met de export van 10/11/2022 16:17:32